Forside
   

Black Beauty

 

 

Stenens spændende forhistorie
Black Beauty fremstår som en fascinerende og varieret sammensætningen af forskellige bjergarter, farver og faconer; et såkaldt konglomerat. Den har gennem 100 millioner år gradvist udviklet sig, og i stenen ligger historien om den mest dramatiske periode i Norges geologiske udvikling.

Hvordan er stenen dannet
De mørkegrønne og røde dele i stenen er vulkanske bjergarter som blev dannet i et havområde som lå vest for Norge for mere end 425 millioner år siden. Dette hav kalles Proto-Atlanterhavet.

For 400 millioner år siden førte kontinenternes bevægelser til opbygning af det som dengang var verdens største bjergkæde; Vest-Norge kolliderede med Grønland. Gammel havbundsskorpe blev presset op. Den Kaledonske bjergkæde blev dannet. Den havde faktisk dimensioner tilsvarende Himalaya i dag.

 

Derefter, for 380 millioner år siden, begyndte nedbrydningen af bjergkæden. Aflejringer af groft materiale, fint som grus og sand, lagde sig i elvene i dalene. Det kan vi se i Black Beauty som de sorte bjergarter, altså gammel havbundsskorpe, omgivet af lyst sand.

Undervejs i nedbrydningen af bjergkæden blev dette konglomerat samtidig opvarmet et par hundrede grader. Gruset og sandet som var i elven blev så omdannet til sten. Netop denne opvarmning ledte til en af Black Beauty's rent praktiske fordele, den er ekstremt hård.

entegrate creative